Gönderen: Turgay Günaydı
Malzemeler
İtalyan boncuk makarna, Mezgit yumurtası, Nane, Tereyağ, Kızartmalık zeytinyağı, Zeytin, Un, Semizotu, Yoğurt, Defne yaprağı, Patlıcan, Sarımsak, Sarı renkte dolmalık biber, Tuz, Maden suyu, Pul biber
Yapılışı
Boncuk yuvalı makarna 8 dakikalık periyotta haşlanacak. Haşlama suyuna eser miktarda tereyağ atılacak ve kararında tuz atılacak. Haşlanan makarna suyu süzülüp bir kapta beklemeye alınacak. Bekleme kabının kapağı sıkıca kapalı olmalı. Sıcak makarnalar beklemeye alınmadan tencere içine defne yaprakları atılacak. Kokusu makarnaya işlesin diye kapağı kapatılacak mezgit yumurtaları kızartmalık zeytin yağında kızartılmadan yumurta süt ve eser miktarda pul biberli bulamaçta belenecek.
Mezgit yumurtaları orta kararda kızartılıp yağı iyice süzülmek suretiyle kağıt havlu üzerine alınacak. Dolmalık biberler maden suyu dolu kapta diriliğini muhafaza edecek. Kıvama kadar kaynatılacak sonra alınıp süzülecek. Süzülen dolmalık biberler nane serpilerek kapalı kaba alınacak. Kapta nane kokusu çıkması sağlanacak. Son kısım defne yaprağıyla kaynaşmaya bırakılan makarnaların içi mezgit yumurtasıyla doldurulacak. Çok itinalı bir şekilde sıkışık ama taşmayacak şekilde ve içi doldurulan her boncuk makarna naneyle kaynaşmaya bırakılan dolmalık biberlerin içine yerleştirilecek.
Her dolmalık biberin içine 12-13 makarna sıkışması gerekiyor. Dolmalık biber tamamen dolunca ağız kısmına domates kapatılacak ve servis tabağına alınacak. Şimdi burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Madam Marika’nın bana ölmeden önce sıkı sıkı tembihlediği konudur. Dolmalık biberler ve makarna bu işlem sırasında sıcak olacak. Yanan ocağa elle közlenen patlıcan kabuğundan soyulup servis tabağının dibine yatak yapılacak yatak üzerine 32 adet soyulmuş sarımsak dikilecek. Orta yerine dolmalık biber konulacak yoğurt içine bulanan semiz otları biberin etrafına serpiştirilecek, afiyet olsun.